retina

Учени се опитват да се борят с дегенерирането на ретината по елегантен начин. Най-практичното решение засега залага на външни устройства, които се свързват чрез жици с очите. Скоро обаче може да се появи много по-добър вариант. Специалисти са разработили имплант, чиито чувствителен към светлината материал може поне частично да възстанови ретината и да опази зрението. Изобретението комбинира био материал (в този случай коприна) с проводников полимер и органичен полупроводник, за да изпраща електрически сигнали до нервните клетки, когато имплантът е изложен на светлина. Предишните опити за фотоволтаични устройства като това изискваха или изключително ярка светлина, или необичайна дължина на вълната на светлината, за да работят, така че това ще е много по-практично.

Ранните експерименти са обещаващи, макар да разкриват някои ограничения. Лабораторни с тези импланти не показват никакво подобрение при ниска осветеност (тъй като чувствителният към светлината материал не се активира), но при по-ярка светлина реакцията им е почти толкова добра, колкото при здрави мишки. И понеже материалите са органично съвместими, мишките са могли да носят имплантите 6 месеца без възпаления.

Но все още е рано да се вълнуваме от откритието. Учените не са много наясно как електрическите заряди предизвикват реакция у нервните клетки. Под въпрос е също и колко от зрението възстановяват имплантите. Мишките може да реагират на светлина, но това не означава, че виждат добре.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]