Серията Mate на Huawei въведе големите екрани още преди те да станат модерни. Сега, след като големи телефони вече има много, Mate 9 попада под светлината на прожекторите по други причини.

След провала на Note 7, пазарът за големи телефони остана свободен за Apple и Google с iPhone 7 Plus и Pixel XL – и двата смартфона доста скъпи към момента. Вместо очаквания ход Huawei да заложат на по-ниската цена, за да се конкурират с фаворитите, Mate 9 е също толкова скъп. Но какво го отличава от останалите?

Дисплей и дизайнhuawei-mate-9

На пръв поглед, отпред Mate 9 изглежда почти като предшественика си Mate 8. Дисплеят е 5.9-инчов, което е една идея по-малко от предишния, което означава, че като цяло размерите на смартфона са леко намалени, но само с милиметър, което едва ли ще усетите на практика. Най-голямата разлика е на гърба, където една под друга са разположени двете камери със светкавица и лазерен автофокус.
В общи линии Mate 9 е почти същия на външен вид като Mate 8. Това е супер, защото металната изработка е доста качествена.

Скорост

Mate 9 ще зарадва много потребители със своите характеристики. Върви със стандартна вътрешна памет от 64GB. Разполага с възможност за 2 SIM карти или единия от слотовете може да се използва за microSD карта при нужда. Скенерът за пръстови отпечатъци на гърба е перфектен и дори малко по-добър от този на конкурентите.
Най-голямата промяна обаче идва с чипа HiSilicon Kirin 960, благодарение на който смартфонът е 180% по-ефективен от Mate 8. Графичният процесор Mali G71 обаче наистина отличава Mate 9 от останалите телефони на компанията. С него няма да имате никакви проблеми с която и да е игра и няма да видите засичане при анимациите.

Операционна система

Това винаги е било слабо място на Huawei. Mate 9 върви с Android 7.0 Nougat с фирмения скин EMUI 5.0. На пръв поглед изглежда и се усеща като нормален Android, но има някои промени към по-добро и по-лошо, както и вградени приложения.

Батерия

Присъщо на EMUI софтуера е, че е доста взискателен към батерията. Приложенията харчат много ток по подразбиране и съобщенията за прекомерна консумация излизат често. Можете ръчно да настроите всяко приложение, така че поне имате известен контрол върху харченето на батерия.
Mate 9 е със същата батерия с капацитет 4000mAh като Mate 8, но по различни причини тя не му осигурява толкова продължителна автономна работа. Без проблем ще изкара един дълъг ден, но не и два.

Нали няма да се взриви?

Бързото зареждане, което Huawei нарича SuperCharge, позволява Mate 9 да се зарежда двойно по-бързо от Mate 8. Това означава, че само за 30 минути в зарядното, Mate 9 достига почти 60% заряд.

Тревожното тук е, че по-високият волтаж представлява риск от самозапалване, а след провала на Note 7 тези притеснения не са неоправдани. Huawei са решили този проблем с петстепенна защита, която проверява различни точки в телефона за прегряване.

Камерите

Mate 9 продължава това, което P9 започна – партньорството с Leica. Този път обаче има някои разлики. Двата сензора този път са с различна резолюция: 12-мегапикселовия пълноцветен модул е комбиниран с монохромен 20-мегапикселов. И двата предлагат оптична стабилизация. Интересна възможност е, че цветните снимки могат да бъдат подсилени с детайли от голямата чернобяла камера.
Камерите са доста бързи, правят добри снимки без много шум при ниска осветеност и предлагат добри цветове и яркост. Основната може да снима и видео в 4K резолюция.

Заключение

Изненадващото при Mate 9 е това колко много прилича на Mate 8 – мнозина вероятно са очаквали повече промени. Това е един голям телефон с несъвършен Full HD екран, този път обаче в 5.9-инчов панел.

Това, с което Mate 9 блести, е хардуера. Процесорът и графичният чип са невероятни, а батерията е достатъчно издръжлива и се зарежда бързо. Минус е най-новият софтуер EMUI 5.0, който може да е неприятен за мнозина.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]