Плосък екран или извит? HD, 4К Ultra HD или 8K? Използвайте този наръчник, за да откриете най-подходящия телевизор за вас.

tv_promo_itnews

В края на статията ще дадем и Списък на най-добрите телевизори за 2023 година.

Веднага отговаряме на въпроса с резолюцията на телевизора – докато допреди няколко години горният въпрос беше актуален и хората се колебаеха между HD и Ultra HD телевизори, а към 4К поглеждаха, само клиените готови да се разделят с прилична сума за телевизор, то през 2023 телевизорите с 4K резолюция са като стандарт за повечето марки със среден до голям размер на екрана. С други думи над 90% е че телевизорът който ще си вземете ще бъде 4K.

Цените на 4K телевизорите вече не са толкова високи и спокойно може да си вземете дори огромен телевизор със 65 инчов екран за под 1500 лв. А щом се отнася до 8K телевизорите – към момента са прекалено скъпи, 8K резолюцията представлява 4 пъти по-голяма резолюция от 4К (4 пъти повече пиксели) и 16 пъти повече пиксели от HD телевизорите. Като цяло ако не се чудите къде да си похарчите парите, по-скоро Ви предлагаме да се спрете на 4K телевизор.

Какво Трябва да знаете при покупка на нов телевизор?

Днес се предлагат стотици модели телевизори – от евтини, подходящи за спалня или офис, до големи екрани, които пренасят кино усещането у дома. Макар да е чудесно да разполагате с толкова богат избор, много по-лесно е, когато знаете какво искате.
Този наръчник ще ви помогне да изберете правилния размер и марка на телевизора в рамките на бюджета ви.

Колко голям телевизор да си купите?

%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%be%d1%80-smart-led-samsung-40ku6172

Пазарът на телевизори продължава да върви към по-големите екрани, затова вече е трудно да намерите качествен модел по-малък от 43 инча. Имайте предвид обаче, че с рамката около екрана, телевизорът може да изглежда по-голям. Винаги проверявайте спецификации на телевизора, където са посочени габаритните му размери. Ако мястото ви е ограничено, големият телевизор може да не се побере, там където планирате да го сложите.

Колко трябва да похарчите?

Телевизори има и по 200лв, но стигат и до хиляди левове при по-големите екрани. Най-добре е да определите бюджета си преди да тръгнете по магазините или да търсите в интернет. Днес телевизорите са на изключително добри цени, затова е твърде възможно да получите за парите си повече, отколкото бихте очаквали.
Обикновено хората харчат между 500 и 1500лв за телевизор. Добрата новина е, че редовно има промоции в големите физически и онлайн магазини, където може да вземете 43 до 50-иначов телевизор с цена между 590 и 700 лв.

Коя марка да изберете?

Най-Продаваните Телевизори Самсунг

Има безброй марки, всяка бореща се за вниманието и парите ви. Повечето хора обаче си купуват телевизор от някой от „четирите големи“ производителя – Samsung, LG, Sony и Panasonic.

Samsung е лидер на пазара, следван от южнокорейския си конкурент LG, като и двата производителя предлагат богато разнообразие от евтини до супер скъпи телевизори. Sony и Panasonic предлагат по-ограничен брой модели, но също толкова качествени.


Освен четирите гиганта, има още различни марки, например Toshiba, Sharp и Philips, които през последните години изостават. Голяма част от пазара е заета и от евтини телевизори на супермаркети и техни собствени марки. Тези телевизори обикновено са много евтини и също са с 2 години гаранция, което ги прави предпочитани за втори телевизор.

HD или 4K, 8K?

Както вече споменахме – 4K.

HD телевизорите навлязоха отдавна и се предлагат в две вариации. HD-Ready телевизорите са по-евтини от Full HD, но е препоръчително да заложите на Full HD, ако можете, защото така ще се наслаждавате на Blu-ray филми в пълния им блясък.

Новите телевизори вече са с 4K . Те разполагат с четири пъти повече пиксели от Full HD моделите и предлагат още по-детайлна картина. Все още телевизията не е с 4K качество, но добрият 4K телевизор ще подобри и обикновената картина благодарение на модерния си процесор или изкуствен интелект (да вече телевизорите имат, функция с това име).

Ако искате да сте с последните тенденции и сте готови да платите 7 или над 10 хиляди лева за телевизор може да се насочите и към 8K телевизорите. И докато сме на темата може да намерите и 8K телевизор и под 4 000 лв. Може да проверите цените на 8К телевизорите, та дор и и от любопитство.

Вижте актуалните цени и промоции за 8K телевизори

Извитият екран струва ли си парите?

През последните няколко години започнаха да навлизат телевизори с извити екрани – първо при премиум моделите, но постепенно и при по-достъпните. Производителите твърдят, че извитите телевизори подобряват зрителското изживяване, като обгръщат картината около вас, както когато гледате филм в IMAX кино.
В действителност обаче ефектът от извития екран е минимален и е осезаем единствено, ако стоите в средата срещу телевизора. Имайте предвид също, че ако искате да качите телевизора на стената, извитият екран изглежда малко странно и дори криво, погледнат под ъгъл.

Кога е най-подходящото време за купуване на нов телевизор?

Когато сте готови да замените стария телевизор с нов, не е лошо да се съобразите със сезонните тенденции, за да спестите. Юни е добър месец за такава покупка, защото много модели са на промоция тогава. Разбира се, може да попаднете на страхотни сделки и по време на популярни шопинг намаления като черен петък, кибер понеделник и преди големи спортни събития.

В заключение ще допълним, че ако търсите качествен телевизор, почти задължително е той да бъде Ultra HD / 4K, цените на тези телевизори започват от около 900 лева, списък на актуални модели ще намерите, ако последвате следния линк:

stroke

Промоция на 4К Телевизори

Най-добрите телевизори за 2023 година

Препоръчваме ви та прочетете статията “ Най-добрите телевизори за 2023 година„, ако все още не сте избрали конкретен модел телевизор.

Ето списък на най-предпочитаните телевизори за тази година, които определено трябва да има те предвид преди да закупите новия си Телевизор, за по-подробна информация може да се обърнете към статията по-горе:

Samsung OLED 65S95B

Диагонал дисплей163 cm
Технология дисплейOLED
Специална технологияHDR
Качество на изображението4K
Резолюция3840 x 2160
Операционна системаTizen
Видео приложенияYouTube; Netflix; HBO Max; Rakuten TV
Ключови характеристикиQ-Symphony; Гласов асистент; Tap View; Multi View; 
MirroringiOS Android
Гласов асистентBixby
Тип процесорПроцесор Neuronal Quantum 4K
HDR технологияQuantum HDR OLED; HDR 10+ ; HLG; 

Телевизор Sony OLED 65A95K

Диагонал дисплей164 cm
Технология дисплейOLED
Качество на изображението4K
Тип процесорXR Cognitive Processor
Операционна системаGoogle TV
Видео приложенияYouTube Netflix HBO Max
Ключови характеристикиГласови команди; Гласов асистент; Mirroring; USB recording; Интеграция на Apple HomeKit; Вграден Chromecast; 
MirroringiOS Android
Гласов асистентGoogle assistant built in
Капацитет съхранение16 GB
Резолюция3840 x 2160
HDR технологияHLG; HDR 10; Dolby Vision

Телевизор Samsung 55QN90B

Диагонал дисплей138 cm
Качество на изображението4K
Технология дисплейLED
Специална технологияNEO QLED
Операционна системаTizen
Тип процесорNeo Quantum Processor 4K
Видео приложенияYouTube; HBO Max; Netflix;  Rakuten TV
Ключови характеристикиГласов асистент; Гласови команди;  Mirroring; Tap View; Multi View
MirroringiOS Android
Гласов асистентBixby
Р+A1:B12езолюция3840 x 2160
HDR технологияHDR 10+ ; HLG

Телевизор LG OLED OLED55C21LA (C2)

Диагонал дисплей139 cm
Вид телевизорSmart TV
Технология дисплейOLED
Специална технологияHDR Pixel Dimming
Качество на изображението4K
Вид на екранаПлосък
Ключови характеристикиAirplay 2; LG Home Dashboard
Видео приложенияYouTube; Netflix; Amazon Prime; Twitch; Disney+ HBO Max; Nvidia GeForce Now
MirroringiOS Android
Резолюция3840 x 2160
Гласов асистентSiri ThinQ® AI
Тип процесорα9 Gen 5 AI Processor
HDR технологияHDR 10; HLG Dolby Vision

Телевизор Samsung 50BU8572

Диагонал дисплей125 cm
Технология дисплейLED
Качество на изображението4K
Операционна системаTizen
Видео приложенияHBO Go; YouTube; Netflix;  Rakuten TV
MirroringiOS Android
Ключови характеристикиГласов асистент Tap View Q-Symphony
Гласов асистентBixby
Тип процесорПроцесор Crystal 4K
Резолюция3840 x 2160
HDR технологияHDR 10+
Технология на изображениетоContrast Enhancer; UHD Dimming;  Dynamic Crystal Color; Brightness Detection; Film Mode
Оцени този продукт
[гласа: 4 Оценка: 5]

2 коментари за “Какъв Телевизор да си Купя през 2023 HD, LED, OLED, или 4К UltraHD – Как да си Купите най-добрия Телевизор?

  1. От няколко месеца имаме LG C2 – OLED55C21LA – телевизорът е много качествен и си струва парите, наситени цветове, бързо зарежда, без да се бави при смарт функции и приложения, синът играе на плейстейшън 5 и се кефи, мисля да не купувам нов телевизор поне близките 5 години, надявам се да изкара.

  2. Само Не си взимайте Самсунг голями боклуци,
    Имам чувството че ги правят до изтичане на срока на гаранцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.