В случай, че през последните години сте живели в пещера и не знаете какво е Internet of Things – това е една от най-бързо развиващите се технологични концепции напоследък. По същество представлява свързването на разнообразни предмети около нас с интернет и добавянето на интелигентност към техните възможности.

Това включва почти всичко – от домашните електроуреди, самите сгради, автомобилите, градския транспорт, различни публични инфраструктури, до производствено оборудване и какво ли още не. Манията на някои компании да свържат всичко с мрежата доведе до там, че вече имаме „умни“ дрехи, бутилки за вино, вилици и дори … четки за зъби.

А най-новият пример за такъв продукт е новата „умна“ електрическа четка на компанията за устна хигиена Quip. Тя струва 45 щ. долара и е създадена специално за да ви мотивира да миете редовно зъбите си сутрин и вечер.

Четката има редица функции на предишни сходни продукти на компанията, но с добавена интелигентност и множество нови възможности. Тя разполага със своеобразен „умен“ мотор, както и с ново мобилно приложение, които се свързват заедно и могат да ви напомнят ако пропуснете да си измиете зъбите. Освен това те ви дават информация колко често и колко добре извършвате този важен хигиенен ритуал. А най-забавното е, че четката може дори да ви награждава, ако редовно си миете зъбите два пъти дневно. Е, не очаквайте кой знае какви подаръци – ще получите безплатни пълнители, както и картички. Според екипа на Quip, „умната“ четка за зъби е част от дългосрочната мисия на компанията да превърне здравето на зъбите в нещо просто, достъпно и приятно.

Разбира се, всеки скептик би могъл да попита: не можем ли просто да помним кога трябва да си мием зъбите, вместо да плащаме 45 щ. долара за да ни го припомня нашата „интелигентна“ четка? И до къде ще стигнем, ако машините започнат да ни напомнят за всички важни неща в живота ни.