govoritel-grafen

Графенът се слави като вълшебен материал от години, обещавайки да революционизира всичко, от гъвкави телефони до ултратънки транзистори и конткатни лещи за нощно виждане. Сега можем да прибавим и говорителите към този списък. Учени от университета в Ексетър са използвали графен, за да създадат малък чип, комбиниращ говорител, усилвател и еквалайзер.

Вместо да използва физически вибрираща намотка или мембрана за изтласкване на въздуха и произвеждане на звук, като при традиционните говорители, новият метод рязко нагрява и охлажда графенов лист чрез електрически ток, което кара близконамиращия се въздух да се разширява и свива, създавайки звук. Липсата на механични компоненти, които физически да местят въздуха означава, че графеновата система може драматично да смали и изтъни говорителите.

Макар все още да е рано за графеновите говорители, има някои интригуващи възможности, които предлага тази технология: немеханичната система може един ден да доведе до появата на по-тънки от всякога говорители, а почти прозрачни, атомично тънки листи графен могат да бъдат интегрирани в екраните на смартфоните и също да служат за говорители.

Това не е първият път, когато виждаме графен да се използва по подобен начин – през 2013г учени предложиха материалът да се използва при разработването на по-малки слушалки.

Засега, екипът зад този проект разглежда потенциално приложение на графеновата технология в подобряването на неща като ултразвуковата диагностика, което не звучи толкова готино, като ултрамодерен говорител, тънък колкото лист хартия, но всяка нова технология все трябва да започне отнякъде.

Абонирайте се за Нашия Канал в Youtube: