Този Август израелска компания планира да инсталира бобини за безжично зареждане на електромобили под път в Тел Авив, дължината на тестовата отсечка ще е 1.2 мили.

Израелската компания Electreon напредва и с още един проект за електропътища в Швеция, където той беше забавен заради пандемията от ковид. В момента строителните работи се възобновяват на най-големия остров в Балтийско море – Готланд. Отсечката в шведския остров ще е с дължина от 2.5 мили и ще обслужва автобус до летището и електирчески товарен автомобил.

Как се случват нещата?

Медни бобини са поставени под асфалта които предават електоренергията безжично на устройство закачено под електромобила.

За да се „електрифицират“ пътищата, машина минава издълбава съществуващия асфалт, слагат се бобините и се асфалтира наново. Бобините се захранват от инвертори свързани с електрическата мрежа и разположени отстрани на пътя.

Технологията на безжично зареждане на електормобили би намалила значително цените на електормобилите, позволявайки да се слагат по-малки батерии, които са голяма част от себестойността на колата.

Всеки, който има електрически автоможил знае че трябва да зарежда колата си цяла нощ за да може да измине няколкостотин километра на следващия ден. В момента се развиват и технологиите за супер бързо зареждане на автомобили по пътищата. Апаратите ще могат да заредят автомобила за времето на кратко спиране за да изпънете краката си.