Големи и по-малки, плазмени и LCD, с и без подсветка – има монитори за всеки вкус. В покупката и избора, повечето потребители искат да имат качествен, ярък, суперконтрастен и издръжлив екран.

Преди да се впуснете в такава отговорна инвестиция, струва си да разберете, какви са самите видове монитори и какви матрици са инсталирани в тях?

Реално за онлайн битки и професионална работа със снимки са подходящи различни видове екрани. Единият трябва да има отлична скорост на реакция, а другият да има цветна точност. Също така, добре е да сте насяно с интерфейса на устройството.

Кой монитор е по-добър – LCD или LED

TN матрица

Една от най-лесните матрични технологии е TN матрицата. Тя представлява допълнителен слой, използван за осигуряване на 90-170 градуса хоризонтален и 65-160 градуса вертикален изглед. Думата филм, често е пренебрегвана и са нарича с простото – монитори Т. Те са най-бюджетен вариант. Поради факта, такива екрани нямат идеално изображение, когато се гледат под ъгъл и цветовото предаване е по-ниско от мониторите на IPS или MVA. Те не са подходящи за фото редактори или видео редактори.

TN мониторите имат висока скорост на реакция, което ги прави много популярни сред геймърите. В допълнение, TN мониторите са енергийно ефективни и издръжливи.

Предимства – ниска цена и ниско време за реакция.

Недостатъци – малки ъгли на видимост, лошо цвето предаване, нисък контраст и инерция.

IPS или SFT матрица

И двата вида са наследници на същата древна LCD версия. Представляват по-разработен и модернизиран TFT вариант. Известен и като е Super Fine TFT. Ъгълът на гледане, достига 178 градуса, а цветовата гама е сходна с естествената.

Предимствата са ъглите на видимост, цветово възпроизвеждане.

Недостатъци – цената е висока в сравнение с TN, времето за реакция под 16 ms.

Видове Ips матрица:

H-IPS – намалява времето за реакция и подобрява контраста.

AS-IPS – водещото й качество е да завиши контраста.

H-IPS A-TW – подобрява бялото и нюансите му, благодарение на H-IPS с True White технология.

AFFS – увеличава електрическото поле за яркост.

Pls матрица

Модифицирани, с цел намаляване и оптимизиране времето за реакция, което се свежда до 5 милисекунди. Създадени от Samsung, тя е аналог на H-IPS, AN-IPS, който е патентован от други разработчици на електроника.

MVA и PVA матрици, PLS матрици и VA

VA матрица – в пълното наименование означава „Вертикално подравняване“. Сравнени с TN матриците, VA не предават светлина в изключен режим.

MVA матрица – това са модифициран вариант на VA. Идеята на оптимизацията е да се увеличат ъглите на видимост. Намалява се времето за реакция, благодарение на OverDrive технологията.

PVA матрица – това е MVA, патентована матрица от Samsung. Не предлага отделен изглед.

PLS матрици – в пълното наименование Plane-to-Line Switching са ново откритие на Samsung. PLS матриците наподобяват по качества e-IPS.

Освен LCD технология е разработена и LED технология. Чистокръвните и пълноцветни LED екрани са създадени от дискретни светодиоди.

Големият им размер, грубото изобразяване и ниската разделителна способност са причина да не са така системно търсени на пазара. Приложението на такива устройства са в уличната телевизия, билбордове с видеостени, медийни фасади, пълзящи в линия изображения.

Важно е да не се бърка маркетинговото наименование „LED монитов“ с LED дисплей. Най-често подсветката се осъществява, чрез LED лампа, а не флуоресцентна.

Коя матрица, как влияе, върху зрението?

Изборът на матрици в магазините е сведен до три технологии – TN матрица, IPS матрици и MVA и PVA матрици.

TN матрицата – се характеризира с ниска цена, поносими закъснения във времето и непрестанна работа по подобряване качеството на изображение. Често се използва само за домашна употреба – гледане на филм, забавление и работа с текстове. Недостатъците са лош контраст и цвят, който провокира умора в очите.

IPS матрици – те са съвсем друг въпрос! Наситените, ярки и естествени цветове в предаването на картина създават отличен комфорт. Използват се за печатници, от дизайнери или хората, готови да си платят за удобството. Те не са подходящи за геймърите, заради високата реакция от16 ms. Предлагат спокойна, обмислена работа. Удобство за гледане на филми! Динамичното снимане не е тяхна силна страна. Очите не се уморяват.

MVA и PVA матрици – те са добър избор за тези, които работят на компютър. Подходящи са за изготвяне на текстове, в резултат на контраста между черно и бяло. Мониторите с тези матрици са отличен вариант и за феновете на филми. Тук, обаче цвето предаването не е така прецизно, както при IPS матриците, но това е едва доловимо от човешкото око.

В завършек нека добавим и модели AMVA матрици. Те притежават редица характерни достойнства и безупречна overdrive функция. Последната не е така агресивна, както се наблюдава в PVA матриците. Не внася неудобства в изображението. В случай, че избирате монитор главно за работа с текстове, внимание  обърнете и на cPVA панелите.

За най-добри в наши дни се откриват матрици за монитори Ips / Oled, изградени на принципа на органични светодиоди. Такива се използват активно при преносимото оборудване – таблети и мобилни телефони.

В случай, на ограничени парични ресурси, трябва да се избират по-прости модели. LED лампата е с повече живот, постоянен светлинния поток, голям диапазон на използване и подсветка. Всичко това е много икономично по отношение на консумация от енергия.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]