Когато Microsoft представи на потребителите кошчето Recycle Bin в Windows 95, за мнозина то моментално се превърна в застраховка от издънки. Ако изтриете някой файл и след това се сетите, че всъщност ви е трябвал, можете лесно да го възстановите, като направите следното:kak-se-vryshta-fail

– Отворете кошчета (Recycle Bin), като кликнете два пъти върху иконката му на работния плот.
– Намерете файла, който искате да възстановите и кликнете върху него, за да го изберете.
– От файловото меню изберете опцията Restore (Възстановяване) или кликнете с дясното копче на мишката върху файла и изберете Restore от менюто.
– Файлът вече е възстановен на първоначалното му място.

Макар кошчето да е страхотна екстра, има случаи, когато файловете не отиват в него, когато ги изтриете. Това се случва с файлове от преносима памет, файлове, изтрити чрез някои програми, както и файлове, изтрити през команден панел. Понякога се случва и да изпраните кошчето, а след това да се усетите, че вътре е имало файлове, които са ви били нужни.

Погрешно схващане е, че информацията всъщност е премахната от твърдия диск, когато изтриете файл. Всеки път, когато изтриете нещо от компютъра си, то не изчезва. Вместо това, малка част от информация, която сочи към местоположението на файла върху твърдия диск се заличава. Тези указания, заедно с други такива за всяка папка и файл на твърдия диск, се съхраняват в сектор близо до началото на твърдия диск и се използват от операционната система, за да се компилира дървовидната структура на директорията. Като изтриете указанията, същинският файл става невидим за операционната система. След време твърдият диск ще презапише нова информация върху тази зона, където се намира стария файл.

В интернет може да откриете няколко инструмента за възстановяване на изтрити файлове. Това, което те правят, е да търсят информация на твърдия диск, която не отговаря на указания и така ви представят списък с тези файлове. Шансовете ви да възстановите напълно изтрит файл намаляват колкото повече чакате след изтриването, понеже се увеличава възможността файлът да бъде презаписан. Понякога можете да възстановите и само част от файл, който не е бил напълно презаписан.