Добавянето на повече RAM обикновено е най-евтиният начин да подобрите скоростта на машината си. Компютрите, които са имали предостатъчно RAM, когато са били нови, често се затрудняват с изискванията на най-новите програми само след няколко години. Новите операционни системи също почти винаги искат повече памет отпреди. Когато на компютъра не му достига RAM, той е принуден да прехвърля прииждащата информация върху и от твърдия диск, което значително забавя скоростта му.
В тази статия ще ви обясним как да разберете дали ви трябва повече RAM и какво да направите по въпроса.

Как да разбере дали имам нужда от още RAM?

Проверете колко RAM памет използва компютъра ви във всеки един момент, като отворите центъра за управление на задачите. Натиснете комбинацията от клавиши Ctrl+Alt+Del и изберете таба Performance. Ако числото до “Available” (или “Free” при Vista) в полето “Physical Memory” е близко до нулата и компютърът ви изглежда работи бавно, вероятно има нужда от повече RAM. Ако сте на Windows 10 след Ctrl+Alt+Del, изберете Task Manager и след това „More Details“ (долу вляво):

ram-izpolzvane

Колко RAM ми трябва?

Обикновено потребителите на Windows 7  ще са доволни и от 2-3 GB RAM. При ъпгрейд от 2 MB до 4GB RAM може да се забележи до 30% по-бърза работа на машината. Хората, които работят с по-тежки програми или се занимават с обработка на видео и графика, ще имат нужда от поне 6-8GB. Ако планирате да преминете от Windows 7 на Windows 10, пак може да ви се размине и с 4GB, но за по-добро представяне препоръчваме поне 6GB RAM.

Каква RAM да избера?

RAM паметта е различни видове – DDR, DDR2, DDR3, DDR4. Новите технологии предлагат по-добра скорост, но повечето дънни платки позволяват монтирането само на определен вид RAM. Проверете книжката на своя компютър, за да разберете какъв вид RAM платки трябва да купите. Марките като Crucial и Kingston предлагат онлайн инструменти за идентифициране на правилния вид RAM за много дъна. Повечето от днешните компютрите използват двуканална памет, която трябва да инсталирате по двойки за най-добър резултат. Тоест трябва да инсталирате два модула по 2GB, вместо един 4GB.

ram-kingston
Да се бръкнете за някой лев повече за марка като Crucial или Kingston обикновено е оправдано, тъй като качеството на RAM паметта не е нещо, от което е добра идея да пестите.

Виж Цени на RAM Памет Kingston тук

Виж Цени на RAM Памет Crucial тук

Какво ми трябва, за да добавя повече RAM?

Ще имате нужда от антистатична гривна, за да се заземите. Местният компютърен магазин може да ви предложи такава. Трябва да се посъветвате и с документацията на компютъра си, защото някои дъна изискват двойките RAM памет да се поставят в определени слотове.

Как да инсталирам новата RAM?

1. Изключете захранването на компютъра си и отворете кутията му. Обърнете го така, че да ви е удобно да бъркате в него. Ако добавяте RAM на лаптоп, търсете панел за достъп от долната страна на машината, затворен с два винта.

2. Пазете деликатните платки от статично електричество, като се заземите. Ако не разполагате с антистатична гривна, поне се хванете за метална тръба или кутията на компютъра, преди да докоснете нещо вътре в него.

3. Проверете документацията на компютъра си, за да видите кои RAM слотове трябва да използвате. Отместете нещата, които ви пречат – кабели или пластмасовите панели за отвеждане въздуха от дъното.

4. Ако трябва да вадите стара плочка RAM, внимателно натиснете щипките в двата му края. Модулът ще изскочи леко и след това можете да го извадите лесно.

5. Извадете новата RAM памет от антистатичната й опаковка и я поставете върху нея. Винаги дръжте платката за ръбовете й и избягвайте да докосвате чиповете или пътечките отстрани.

6. За да инсталирате модула, отворете щипките в краищата на слота, като ги натиснете надолу. Подравнете паметта от долния края, като се съобразите с прореза в нея. Докоснете леко модула отгоре и го натиснете, за да влезе добре, докато щипките не щракнат. Внимателно натиснете всяка щипка към модула, за да се уверите, че се е затворила добре.

7. Сглобете отново компютъра, включете го и гледайте екрана по време на зареждане, за да потвърдите, че системата разпознава новата RAM. Лесно може да проверите дали рамта е разпозната като отново натиснете Ctrl+Alt+Del и отидете на Performance . Ако не, опитайте да рестартирате и влезте в CMOS настройките, за да проверите дали паметта е разчетена от системата. (Направете това, като натиснете копчето, което е изписано на екрана, обикновено F1 или Del). Ако новата памет не е разпозната, излезте от настройките, изключете компютъра, отворете го и разместете RAM модулите.