Стартирането на собствен Youtube канал е абсолютно безплатно, но за да заснемете себе си и за да изглежда видеопродукцията Ви на ниво е необходимо да инвестирате в неевтина камера и най-важното – осветление.

Ако все пак искате да стартирате канал, но нямате или не искате да инвестирате пари в това – ето как може да започнете без да влагате нито стотинка:

Щом, четете тази статия приемаме, че имате компютър и връзка към интернет – за да стартирате канал ще трябва или да заснемате себе си – как реагирате на различни видеа, личности, как изказвате мнението си по определени теми, как играете игри, как пеете или как играете….или какъвто талант имате. На първо време, може да използвате Вашия телефон за да заснемете себе си, както и да вземете настолната си лампа, на която да сложите най-мощната крушка вкъщи и да я поставите над себе си – извън кадър, разбира се. Ако приемем че снимате себе си на бюрото пред компютъра, за да добавите дълбочина и по-професионален Вид, може да добавите още една лампа, поставена на земята осветяваща стената зад Вас….до тук добре, но какво ако не искате да показвате себе си?

Youtube канал Без да показвате себе си и без да заснемате видеоклипове?

Възможно ли е това – ДА. Може да използвате така наречените Stock websites – сайтове за снимки и видеоклипове, които може да използвате във Вашите видеа – без да получавате наказание от Youtube, че копирате чуждо съдържание. Обикновенно тези сайтове са платени и видеата в тях струват малко състояние, но има и безплатни сайтове – където без да плащане нито стотинка ще може да изберете от хиляди видеа на различни тематики – природа, храна, кучета, котки и още много други тематики. С помощта на тези сайтове може да направите кратко видео – за различните ползи от яденето на Банани, например. За определена порода куче или котка, за различни дестинации и забележителности и др. Като най-важното е да изберете тема която Ви вълнува, от която имате понятие – много по лесно и много по-полезни ще сте на аудиторията си ако обсъждате тема, която Ви е ясна и има какво да кажете по въпроса.

Ето и списък със сайтове за безплатни видеа:

Pexels.com – Един от най-големите сайтове за безплатни видеа, тук всеки потребител може да качва свои видеа, които предоставя на общността за използване. Ще намерите видеа от всяко кътче на света.

Pixabay.com – Подобно на Pexels тук също ще намерите хиляди видеа, които може да използвате във вашето видео съдържание без да имате проблем с copyright claims.

Freestockvideos.net – Тук колекцията от клипове е значително по-малка, но клиповете се добавят само и единствено от собствениците на сайта и техния екип, което гарантира, че няма как някой потребител да качи видео за което няма права и съответно да получите copyright claim – нещо, макар и малко вероятно, но все пак се случва, когато изпозлвате Pexels например.

Списъкът ще се допълва периодично, а ако имате предложения за подобни сайтове, моля да оставите коментар под статията.

А Музика?

Ако искате музика, която да изпозлвате за фона на вашите видеа и то абсолютно безплатно, то най-доброто място което може да изпозлвате е Youtube Audio Library:

https://www.youtube.com/audiolibrary

Това е официалната фонотека на Youtube – Където има хиляди песни и звукови ефектни, които може да използвате във Вашите видеа с комерсиална цел (да получавате приходи от реклама). За да може да достъпите линка трябва да имате акаунт в Youtube.

Вече имате видео и аудио съдържание….

Освен съдържание ще имате нужда и от Софтуер за Видео обработка

Последното нещо което ще Ви е необходимо за да съедините всички нужни частни в едно видео и да му добавите различни ефекти и текст е софтуерър за видеообработка.

Има ли безплатни video editors? – Да!

В зависимост от възможностите на Вашия компютър може да прибегнете до различни варианти.

Ако ползвате Windows, то имайте предвид, че и в момента имате инсталирана програма за видео обработка – потърсете:

Movie Maker – Програмата е безплатна и вече инсталирана на вашия компютър, има и PRO версия, която струва около 20 лева. Не изисква време за обучение, тъй като е интуитивна и няма кой знае колко функции.

Davinci resolve – Програмата е безплатна, но изисква по-мощен компютър със съвременна видео карта. Програмата е доста сложна и изисква време за да се обучите да работите с нея, разбира се ако имате желание във Youtubte ще намерите много обучителни видеа, необходимо е само да отделите малко време. Това е програма на която работят дори и професионалисти има много функции и с нея може да разгърнете творческия си потенциал изцяло.

Аз лично ползвам платена програма за видеообработка – която е интуитивна, има много възможности и не изисква мощен компютър. Програмта е Filmora. Има годишен абонамент от 100 лева, което е по-малко то 10 лв на месец. Но ако сте решили да се придържате към правенето на клипове без да инвестирате пари, горните два варианта са повече от задоволителни, единият за абсолютно начинаещи, а Davinci Resolve е за хората, които искат да отделят време да научат нещо ново и да правят професионално изглеждащи видеоклипове.

Надявам се статията да Ви е дала някои насоки и да сте научили нещо ново, ще се радвам под статията да споделите ако имате да допълните нещо или да зададете някакви въпроси. Нека направим една дискусия, която би помогнала на повече хора да навлязат по-бързо в света на Youtube.