machina-na-vremeto

Физици са измислили как да създадат истинска машина на времето, която според тях математически се придържа към познатата физика. И ето най-хубавото: Кръстили са машината „Traversable Acausal Retrograde Domain in Space-time“ или съкратено TARDIS.

За незапознатите с дългогодишния британски научнофантастичен сериал „Доктор Кой“, TARDIS е машината на времето на самия Доктор.

Истинската машина, която си представят физиците, е също във формата на кутия и способна да транспортира хора назад и напред във времето и пространството. За построяването й са необходими единствено материалите, казват физиците.

„Хората смятат пътуването във времето за фантастика. Не вярват, че е възможно, защото не го правим.“ – казва Бен Типет от университета в Британска Колумбия, който стои зад новината. „Математически обаче е възможно.“

Типет и колегата му Дейвид Цанг от университета в Мериленд са използвали теорията за относителност на Айнщайн, за да създадат математически модел за пътуване във времето. Те твърдят, че разделянето на пространството на три измерения, а отделянето на времето в отделно измерение, е неправилно. Вместо това, техният модел представя пространство-времето като континуум, където различните посоки са свързани в огънатата материя на вселената.

Ученият напомня, че времето се огъва по същия начин като пространството: „Времевата посока на пространствено-времевата материя също е извита. Има доказателства, показващи че колкото по-близо сме до черна дупка, толкова по-бавно върви времето. Моят модел на машина на времето използва тази идея – огъва времето в кръг за пасажерите, а кръгът ни връща във времето.“

Доста вълнуваща идея, но е съвсем друго да се направи истинска машина, която да може успешно и безопасно да транспортира хора във времето. За да проработи кутията на Типет и Цанг, тя трябва да бъде направена от изключително екзотични материали… и там е уловката. Такива материали са толкова екзотични, че все още не са открити.

И така, макар построяването на машина на времето да е математически възможно, материалите, които да й дадат свойствата да отвори дупка в пространство-времето и да позволи скок през нея, са чисто теоретични. Това не означава, че подобни материали няма да бъдат произведени един ден, но за момента не знаем как.

Разбира се, има ги и различните парадокси, които трябва да обмислим, като например парадокса с дядото (ако можете да се върнете във времето и убиете дядо си, ще бъдете ли родени изобщо?). Може би пътуването във времето не е нещо, с които бихме искали да си играем, дори да можехме.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]