solar-kitai

Най-голямата плаваща соларна електроцентрала вече заработи в Китай. Построена от Sungrow, доставчик на соларни инверторни системи, централата с капацитет 40MW се носи във водата на 4 до 10м дълбочина и е успешно свързана към мрежата.
Местоположението е избрано до голяма степен, защото там преди това са извършвани миньорски операции и в резултат на това водата е минерализирана и до голяма степен неизползваема.
Самото езеро се е образувало след години изкопни работи, след като земята се е свлякла и е образувала кухина, сега пълна с дъждовна вода.
Плаващите соларни електроцентрали имат много плюсове, защото използват иначе негодна вода и земя, а водата охлажда системата и околната температура, което пък подобрява добива на енергия и ограничава щетите от топлината.
Освен това не заемат място в гъсто населени региони, което е голям проблем в Китай; страната е дом на повече от 100 града с популация по над 1 милион души.
Макар преди да беше сред най-големите нарушители по отношение на въглеродните емисии и климатичните промени, Китай прави сериозни стъпки към подобряване. Днес страната е световен лидер във въвеждането в експлоатация на системи за възобновяема енергия и инвестира в едно по-зелено, по-сигурно бъдеще.
Това трябва да послужи за пример на всяка една държава по света. Климатичните промени продължават и все още виждаме негативни тенденции, като през последните три години бяха отбелязани все по-големи температурни рекорди.
Бъдещето на човечеството е директно свързано с бъдещето на зелената енергия.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]