windows

Операционна система Windows 10 предлага много екстри, включително асистента Cortana и ново Start меню. Някои от настройките по подразбиране обаче не дават най-доброто откъм производителност и удобство. От показване на файловите разширения до позволяване на системни резервни копия, това са седем неща, които ви препоръчваме да промените при първия удобен момент.

Ето и всички уроци в тази статия:

1. Създаване на точка за възстановяване

2. Как да покажете файловите разширения и скритите файлове

3. Как да Спрете User Account Control

4. Как да Спрете заключването на екрана

5. Как да Промените браузъра по подразбиране

6. Как да Изтриете папката Windows.old

7. По-бързо изключване

Създаване на точка за възстановяване

Какво се случва, ако инсталирате кофти софтуер или дефектен драйвер и компютърът ви започне да се държи странно или дори спре да зарежда? Ще искате да върнете системата до предишното й състояние, с което ще получите всички драйвери, програми и настройки от момент, когато всичко е работело както трябва. По подразбиране обаче, тази функция е спряна в Windows 10. Ако искате да се застраховате – и би трябвало – настройте точка за възстановяване по следния начин:

 1. В търсачката на Windows въведете „restore point”.
 2. Стартирайте “Create a restore point” от списъка с резултати. Трябва да видите изброени дяловете на хард диска ви.1
 3. Изберете този дял, на който е Windows и кликнете на Configure. Системният дял обикновено е C: и е кръстен “System”.
  2
 4. В Restore Settings отбележете „Turn on system protection” и задайте максимално дисково пространство за използване, като придвижите слайдера, след което кликнете на Ok. Препоръчваме да заделите 2-3% от мястото си за точки за възстановяване, но може и най-ниската стойност да ви свърши работа (1%).
  3
 5. Кликнете на Create, за да създадете първата си точка за възстановяване още сега.
  4
 6. Задайте име на точката за възстановяване.
 7. Когато е готово, кликнете на Close.

Ако ви се наложи да възстановите някоя от тези точки, може да кликнете не бутона System Restore в таба System Protection. Ако системата ви не зарежда, можете да натиснете F8 или Shift + F8 по време на буута, за да отворите специално меню на някои компютри. На други, ако ви зарежда поне до логин екрана, може да задържите Shift и да изберете Restart.

Как да покажете файловите разширения и скритите файлове

По подразбиране Windows 10 скрива повечето файлови разширения, така че когато преглеждате файловете си, не можете лесно да видите какъв формат са. Microsoft продължава тази тенденция от доста години в опит да опрости файловата система за потребителите. Този подход обаче може да създаде повече проблеми, отколкото разрешава.

В опит да ви предпази от самите вас, Microsoft също така скрива определени системни файлове по подразбиране. А ако ви се наложи да намерите тези файлове или да ги редактирате по някаква причина? А и нямате ли си достатъчно доверие, че няма просто да затриете важни файлове? Ето как да покажете файловите разширения в Windows 10.

 1. Отворете контролния панел. Можете да го направите, като натиснете клавишна комбинация Windows + X и изберете Control Panel.
 2. Отворете File Explorer Options. Ако не виждате иконката му, променете изгледа на контролния панел (в горния десен ъгъл) от големи на малки иконки.
  55
 3. Отворете раздела View.
  5
 4. Отбележете „Show hidden files, folders and drives” в графата “Hidden files and folders” .
  6
 5. Махнете отметката от “Hide empty drives”, “Hide extensions for known file types” и “Hide protected operating system files”.
  7
 6. Кликнете на Yes, когато ви изскочи предупреждение.
 7. Кликнете на Ok.

Спрете User Account Control

Windows иска да ви маха с пръст всеки път, когато се опитате да инсталирате програма или да промените настройка, като ви изкарва досаден прозорец и ви кара да кликнете на Ok, за да продължите. Защо да ви предупреждава, ако вече знаете какво правите? Добър въпрос. Спрете тази функция, за да ви е по-спокоен живота.

 1. Потърсете „user account control” в търсачката.
 2. Отворете “Change User Account Control settings” от списъка с резултати.
  8
 3. Смъкнете слайдера надолу до “Never notify” и кликнете на Ok.
 4. Кликнете на Yes, когато ви попитат.

Спрете заключването на екрана

Освен ако нямате таблет, пък и дори и тогава, заключването на екрана на Windows е ненужно и ви принуждава да правите допълнително кликане всеки път, когато пуснете системата или събудите компютъра си. За да отключите компютъра си, трябва да скриете така наречения лок скрийн и след това все пак да въведете паролата или PIN кода си, за да влезете. Защо просто да не отидете на екрана за вход?

 1. Отворете редактора на регистри. Можете да го направите, като впишете regedit в Run прозореца.
  9
 2. Открийте ключа HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows.
  10
 3. Създайте регистрационен ключ на име Personalization, ако такъв вече не съществува. Можете да създадете нов ключ, като кликнете с дясното копче в десния панел и изберете Key.
  11
 4. Задайте нова DWORD стойност в ключа Personalization и я кръстете NoLockScreen.
  12
 5. Задайте стойността на 1. Можете да го направите, като кликнете два пъти върху NoLockScreen, въведете цифрата и кликнете на Ok.
  13

Променете браузъра по подразбиране

Ако сте преминали на Windows 10 от Windows 7 или 8, ще забележите, че браузърът ви по подразбиране вече е Microsoft Edge, дори преди това да е бил Chrome или Firefox. Edge е бърз, но не предоставя същата гъвкавост като конкурентите си. Ако сте фен на Chrome или Firefox, бихте искали да ги ползвате по подразбиране.

 1. Отворете Settings.
 2. Кликнете на System.
 3. Изберете Default apps от левия панел.
 4. Кликнете на иконката на Microsoft Edge в графата Web browser.
 5. Изберете браузър по желание, който да използвате по подразбиране (например Chrome).
  14

<h2″ style=“text-align: justify;“>Изтрийте папката Windows.old

Ако сте ъпгрейднали от Windows 7 или 8 до Windows 10, инсталационната програма запазва копие на предишната ви версия Windows, в случай че искате се върнете към нея. Тези файлове, които се намират в папка Windows.old, обаче може да заемат до 15-16GB място. Ако смятате да останете на Windows 10, няма причина да държите тези архивни файлове. За съжаление изтриването им не е толкова просто, като да ги изпратите в коша.

 1. Отворете контролния панел. Можете да го направите, като използвате клавишна комбинация Windows + X и изберете control panel от менюто.
 2. Отворете Administrative Tools.
  15
 3. Пуснете Disk Cleanup.
  16
 4. Кликнете на Ok, след като се уверите, че е избран дял C:.
 5. Кликнете на бутона Clean up System Files.
  17
 6. Кликнете на Ok отново.
 7. Отбележете всички кутийки в менюто “Files to delete”, особено „Previous Windows Installation” и “Temporary Windows Installation Files”. Кликнете на Ok.
  18
 8. Кликнете на Delete Files. Може да са нужни няколко минути.
 9. Кликнете на Yes, за да потвърдите.

По-бързо изключване

Ако сте достатъчно възрастни, за да сте ползвали компютър през 90-те, значи помните колко бързо се изключваха тогава. Натискахте бутона и ставахте. Макар Windows 10 да зарежда много бързо, може да му е нужно повечко време да се спре или рестартира. Част от проблема е в това, че операционната система изчаква дълго, преди да затвори програмите, които сте били пуснали.

В някои случаи Windows 10 дори спира и чака неограничено време да го принудите да затвори програмите. Ако сте решили да рестартирате, вероятно сте избрали да затворите документа, който сте чели така или иначе. Можете да ускорите спирането на системата, като позволите на Windows 10 да спира процесите и програмите бързо.

 1. Отворете regedit, като използвате клавишна комбинация Windows + R и напишете “regedit” в полето.
 2. Открийте ключа HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control.
 3. Отворете WaitToKillServiceTimeot.
  19
 4. Задайте стойност 2000 и кликнете на Ok. Това е времето, в милисекунди, който Windows изчаква, за да затвори неотговарящите процеси. Повечето сайтове препоръчват да не задавате по-малко от 2000, за да може системата да има малко време да затвори процесите, без да стане проблем.
  20
 5. Открийте ключа HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop.
 6. Създайте String Value и я кръстете WaitToKillAppTimeOut. Можете да го направите, като кликнете с дясното копче в десния панел и изберете New -> String Value.
  21
 7. Отворете WaitToKillAppTimeOut и задайте стойност 2000.
  22
 8. Създайте String Value на име HungAppTimeout и задайте стойност 2000.
  23
 9. Създайте String Value на име AutoEndTasks и задайте стойност 1.
  24