Смартфоните от серията Note имаха труден старт и множество критики в началото, свързвани с прекалено големите им размери и това, че не е ясно дали всъщност са телефони или таблети. Постепенно обаче те се наложиха на пазара и си създадоха своя немалка маса фенове, които предпочитат тяхното удобство за писане на ръка, рисуване и други креативни дейности, необичайните им размери, както и писалките S Pen, превърнали се в запазена марка на тези смартфони.

Затова не е чудно че, Samsung напоследък усилено позиционират Note серията си като смартфони от най-висок клас, подходящи за потребителите, които наистина искат най-доброто. И това се потвърждава за пореден път с представянето на новите модели Galaxy Note 20 и Galaxy Note 20 Ultra. Припомняме, че двата флагмана бяха показани на специално онлайн събитие, което беше излъчвано на живо от Южна Корея.

Въпросът е: защо да ни интересуват два модела с изключителни характеристики и също толкова изключителна цена, която е висока дори според представите за флагман смартфон? При това във време, когато качествените смартфони вече са достъпни на практика за всеки и могат да се намерят дори на цени от порядъка на 200 – 300 лева. Можете и само да си отговорите на тези въпроси, след като прочетете настоящото ревю.

Цена и цветови версии

Galaxy Note 20 Ultra е достъпен в три разцветки – черно, бяло и бронзово. Базовата версия ще се предлага на препоръчителна цена от 1300 щ. долара. Ако изберете такава с 512GB допълнително пространство, пък цената ще достигне още по-впечатляващите 1450 щ. долара. Освен това и двете версии поддържат micro SD карти с капацитет до 1TB, което ги доближава до съвременните компютри. Актуална в България, цена може да видите като последвате връзката:

Вижте Актуална цена

Размери и дизайн

Телефоните от серията Note винаги са впечатлявали със своята големина. Note 20 Ultra обаче е голям дори и в сравнение с другите модели от тази продуктова фамилия. За сравнение в редакцията разполагаме и с предишния най-добър флагман, принадлежащ към нея – Galaxy Note 10 Plus, който може да се каже, че също е сред най-големите смартфони на пазара. Въпреки това той приляга много удобно в едната ръка и има оптимална форма и размери за писане и други креативни дейности. В сравнение с новия Note 20 Ultra с неговия  6,9 инчов дисплей обаче, дори той изглежда малък. Точните размери на модела са 164.8 x 77.2 x 8.1 милиметра, а теглото му е 208 грама.

Екранът

на Note 20 Ultra е Dynamic AMOLED 2X, съотношението на страните му е 21 към 9, А в добавка около дисплея почти отсъстват каквито и да било рамки. Резолюцията е 1440 x 3088.

Процесор и памет

Производителността на този истински звяр сред смартфоните е гарантирана от новото поколение Octa-core Snapdragon 865 Plus. RAM паметта е 12GB+128, а дискът – 512GB.

Камери

Подобно на всички смартфони от висок клас, Note 20 Ultra също има с какво да се гордее по отношение на иновациите за заснемане. Телефонът разполага с една предна 10MP f/2.2 камера, а задните камери включват една широка 108MP f/1.8 с OIS, една 12MP f/2.2 ултра – широка камера със 120° поле на видимост, както и още една 12MP f/3.0 телефото камера с 5x оптичен зуум и лазерен автофокус.

Samsung Note 20 Ultra e първият смартфон оборудван с камера с революционните 108 MP. Камерата е толкова голяма, че буквално не се събира в панела на телефона и стърчи от него. Може да заснема видео с 8К резолюция!

Комуникационни възможности

Note 20 Ultra поддържа мобилни мрежи от пето поколение (т.нар. 5G), станали тема на широки обсъждания напоследък. Той работи и със стандарта за безжична комуникация на много близко разстояние NFC (Near Field Communications). Едно от неудобствата при него обаче е липсата на жак за слушалки.

S Pen

Умната показалка отново е важен акцент в Note серията и в новия Ultra модел тя има дори още повече функционалности. Нещо повече, вече можем да кажем, че с тези мини – устройства Samsung успя да създаде цяла нова екосистема, която вече живее свой живот и се поддържа от множество популярни приложения.

Зареждане

Флагманът разполага с батерия с капацитет 4500 милиамперчаса, което е задължително за устройство с подобна производителност и функционалности. Има USB-C порт за зареждане и освен това поддържа бързо безжично зареждане.

Операционна система

Моделът работи с платформа Android 10 с потребителски интерфейс One UI 2.0.

Защити

Една от полезните функции, които вече навлизат масово в смартфоните от по-високи класове, е отключването със сензор за пръстов отпечатък. Note 20 Ultra разполага с такъв, който се намира на дисплея. Освен това телефонът е водоустойчив (IP68).

В заключение

Galaxy Note 20 Ultra е един наистина впечатляващ модел. Като се има предвид неговата цена и функционалности обаче, можем да кажем, че той е подходящ главно за потребители, които наистина държат да имат най-доброто от най-доброто на пазара.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]