Днес ще разгледаме външен SSD на Adata модел SE760.

Още с отварянето на кутията прави впечатление елегантният дизайн и компактните размери на усторйството. Размерите му са 12.2 см в дължина, 1.4 см делбелина и 4.4 см в широчина, тежи само 95 гр, което го прави изключително мобилен.

С първото хващане ще усетите металния корпус на диска, който прибавя още един плюс към дизайна.

Това е SSD и за разлика от обикновените Hard Discs, няма въртящи се елементи и освен че е много по-бърз, то той дава още едно основно предимство – при евентуално изпускане, рискът от компрометиране на информацията, която сте качили на диска, е много по-малък.

Липсата на въртящи се елементи, води до липса и на какъвто и да е шум, когато компютърът чете от SSD.

Моделът SE760 се предлага в 3 варианта – 256, 512 GB и 1 TB. При нас е 512 GB вариант, който е повече от достатъчен за един нормален потребител.

Дискът е с интерфейс USB 3.2 Gen2 Type-C, а в кутията ще намерите 2 кабела: USB Type-C към Type-C и USB Type-C към обекновен USB от тип A. (това е портът, който има на всеки компютър или лаптоп). Новите телефони използват USB Type-C, което прави връзката с този диск и вашия нов телефон безпроблемна.

Скорост и сравнение между SSD SE760 и външен HDD

Скоростта на SSD не зависи само от самите устройства, а и от вашия компютър, телефон или телевизор към който го свързвате. Ако вашият компютър поддържа USB 3.2 втора генерация, то с този диск може да достигнете скорост от 1000 MB за секунда, което означава, че само за 8 секунди ще може да качите филм с големина от 8 GB. А за по-малко от 10 минути целият Ви диск ще е пълен с информация!

Разбира се скоростта се определя не само от хардуерните възможности на компютъра Ви, но и от това какво качвате. Ако качвате папка с множество файлове, то това също би забавило процеса.

Нека видим как се представи този диск, с теста, който извършихме на стандартен лаптоп с USB 3.0, което разбира се няма как да достигне 1000 MB за секунда, които бихме могли да достигнем с 3.2 в идеалния вариант, тъй като има значение и останалата конфигурация на компютъра:

Папка състояща се от 7 файла с общ размер 4.33 GB се прехвърли за 15 секунди, като достигнахме скорост от малко над 300 mb/s:

Същата папка, прехвърлихме и на обикновен външен HDD, като там скороста беше около 100 mb/s – три пъти по-бавно, за общо време от 41 секунди:

Както виждате, когато прехвърляме големи файлове, които са малки на брой, става изключително бързо, но ако планувате да прехвърлите голям брой файлове, то тогава значение има не само външният диск, а и много други фактори.

Ако искате да правите реален back up на всичките си файлове, тогава картинката е много по-рзлична, ето защо ще натоварим и двата външни диска с 120 000 файла с общ размер от 27.3 GB.

Adata SE760 се справи за 16 минути:

Външният HDD се справи за двойно повече време – 34 минути:

Като тук отново правим уточнението, че ако компютърът поддържа USB 3.2 Втора генерация, то разликата ще е много по-значителна.

Заключение

Adata SE760 е отличен избор за външен SSD, с малки размери и елегантен дизайн. С него ще може да носите винаги нужната Ви информация в джоба.

Ако сте от по-педантичните хора, които правят често back up на файловете си, определено ще оцените бързината на това устройство.

Сравнен с обикновен външен HDD, освен безспорните предимства и бързина на SSD, трябва да вземете предвид и предимството на мобилността – освен по-малките размери, SSD дисковете нямат въртящи се елементи и минимизират риска от компрометиране на информацията при евентуално изпускане, което не е изключено – все пак външните дискове са създадени за да бъдат винаги с Вас.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]