prechistvane-na-vyzduha

Снимка: Bernard Wilchusky/UCF

Професорът по химия Фернандо Урибе-Ромо от университета в Централна Флорда най-после е постигнал това, което учени от цял свят се опитват от години: да създадат устройство, което да извършва изкуствена фотосинтеза в синтетичен материал.

Също както растенията са способни да се хранят от слънчевата светлина и въглеродния диоксид, изобретението на Урибе-Ромо филтрира парниковите газове от въздуха и произвежда гориво. Това не е първият път, когато е постигната изкуствена фотосинтеза, но за първи път това става с използването на достъпен синтетичен материал, което прави технологията широкоприложима.

„Откритието е революционно. Създаването на материал, който да абсорбира определен цвят на светлината е много трудно от научна гледна точка, но от перспективата на обществото, допринасяме за развитието на технология, която може да намали нивата на парникови газове в атмосферата.“ – обяснява Урибе-Ромо.

Една от големите спънки за другите учени, опитващи се да създадат подобно нещо е била да накарат видимата светлина да активира химическата трансформация. Ултравиолетовата светлина може лесно да го направи, но тя съставлява едва 4% от светлината, която Земята получава от Слънцето. За да е наистина приложима технологията, процесът трябва да бъде активиран от видимата светлина.

Има някои много редки материали, които работят с видимата светлина, като например платина, рений и иридий, но те са толкова редки, че цената им е ужасно висока. Урибе-Ромо е успял да постигне същото с титан – често срещан и нетоксичен материал – като е добавил в него хранещи се със светлината молекули, носещи доста сложно име, които могат да бъдат накарани да абсорбират определени цветове от светлината. За прототипа, молекулите са били синхронизирани за син цвят.

За изпитанието, Урибе-Ромо и екипът му са пуснали въглероден диоксид към син LED фотореактор. Химическа реакция е превърнала въглеродния диоксид в две други форми на въглерода, формати и формамиди, които се оказва са два вида соларно гориво.

Звучи прекалено хубаво, за да е истина. Изобретение, което пречиства въздуха от въглероден диоксид и произвежда енергия? Урибе-Ромо вече е измислил всичко:

„Идеята е да бъдат изградени станции, които да поемат големи количества CO2, например близо до електроцентрали. Газът ще бъде всмукван от станцията, ще преминава през процеса и ще дава енергия, която да се използва в електроцентралата.“

И всички останали биха могли също да използват тази технология. Представете си къщи с покриви от този материал, който ще пречиства въздуха и ще снабдява с електричество домакинствата.

„За това ще е нужна нова технология и инфраструктура. Но може би е възможно.“ – казва Урибе-Ромо.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]