Въображаема ситуация – годината е 2009, в зората на биткойн, когато той не струва почти нищо, на шега изкопавате около 8000 биткойна, слагате ги в дигиталният си портофейл, а паролата за него съхранявате на сигурно място във външен хард диск. Четири години по-късно, цената на биткойна вече е преминала 10 000 долара. и Вие се сещате за вашите 8000 биткойна, но за нямате достъп до дигиталният си портфейл, защото при пролетно почистване сте изхвърлили хард диска с паролата за него. БУМ!

За съжаление нашата въображаема ситуация е съвсем истинска за британеца Джеймс Хауелс от Нюпорт. Който вече почти 9 години търси изхвърления по погрешка хард диск с паролата му за 8 000 биткойна. Ето и снимка на портофейла на г-н Хауелс:

Към момента на писане на тази статия 1 биткойн струва около 40 000 лв, от което бързо може да пресметнете, че на бунището в родния град на Джеймс – Нюпорт има 320 млн. лв. Или $167 млн долара, по днешен курс.

Историята на Джеймс се заплита още повече, защото вече почти 10 години той води борба с градския съвет на Нюпорт да му даде разрешение да разкопае неизползвана част от градското сметище, което вече дори е покрито с пръст и над него е изникнала трева. Притесненията за управата на града са екологични, тъй като при разкопаването на толкова много боклук, който се намира под земята ще се отдели не малко количество метан. Именно заради тези притеснения през последните 4 години, той получава само откази.

Планът за намиране на Биткойн съкровището струва $11 000 000:

Въпреки това 37 годишният мъж, е твърдо решен да получи разрешение от управата за да намери своето съкровище. Той е разработил план и дори е намерил инвеститори от Германия и Швейцария, които са готови да инвестират в плана му до 11 милиона долара. Въпреки, че са наясно, че това е буквално търсене на игла, не в купа сено, а в купа от 110 000 тона боклук.

Новият план на Джеймс Хауелс включва кучета-роботи и захранван с изкуствен интелект скенер, Хауелс казва, че екологичните рискове ще бъдат сведени до минимум. Той също така обещава да построи соларна станция над депото, ако търсенето приключи с успех.

Какво Ще стане ако успее?

Дори да успее да намери хард дискът, шансът за неговото възстановаване и извличане на данни е далеч от сигурен. Но ако приемем, че дискът се намери и нашият герой успее да възстанови своята парола, той няма да прибере всичките пари. 30% от парите ще отидат за инвестиралите 11 милиона долара в „експедицията за съкровището“, това са около $53 млн долара. Джеймс е обещал и по 50 паунда на всеки един от 150 000 души, които населяват родинят му град Нюпорт, както и допълнителни бонуси за всички специалисти включили се в операцията по намирането на биткойните. В крайна сметка за него биха останали около 30% от общата сума на намереното.

Не ни остава нищо друго освен да пожелаем успех на мистър Хауелс, а на Вас да припомним, че е добре да имате сигурни пароли, но не толкова сигурни, че дори самите Вие да не знаете какви са те.