robo-pchela

Японски експерти създадоха дронове с размерите на насекоми, които могат да опрашват растения вместо – или в помощ на – истинските пчели. Роботизираните опрашители имат животинска козина на гърба и специален лепкав гел, който им позволява да улавят и пренасят цветен прашец. Засега обаче все още са далеч от това да работят на свобода и не са автономни, дори не са тествани извън лаборатория.

За пчелите нещата не са розови и популациите в много части на света пострадаха през последните години, вероятно заради пестициди, заболявания и климатичните промени. Това е лоша новина за земеделието и икономиката: пчелите опрашват култури за повече от $15 милиарда всяка година само в САЩ, включително ябълки, краставици и бадеми. Без опрашителите, няма да разполагаме с голяма част от храната, която консумираме всеки ден.

Така нареченият синдром на разрушената пчелна колония отчасти е вдъхновил японските учени да създадат пчелата робот, твърди Ейджиро Мияко, съавтор на проекта. Роботът представлява дрон 4 на 4 сантиметра, снабден с животинска козина, имитираща косматото тяло на пчела. Мияко е покрил косъмчетата с лепкав гел, създаден от него, и е пратил дистанционно управляемия дрон към розови японски лилии. Роботът е успял да събере прашеца като естествен опрашител. Когато е насочен към друго цвете, дронът е пуснал цветния прашец, успешно опрашвайки растението.

Това не е първият път, когато учени създават изкуствени пчели. През 2013г от Харвард излезе RoboBee – малък летящ робот, който можеше да се захваща за под всяка равна повърхност чрез статично електричество. Изкуствените опрашители от Япония се контролират ръчно чрез дистанционно. В бъдеще, учените се надяват да използват комбинация от изкуствен интелект, GPS и камери с висока резолюция, за да създадат напълно автономни роботи.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]