govoritel-grafen

Графенът се слави като вълшебен материал от години, обещавайки да революционизира всичко, от гъвкави телефони до ултратънки транзистори и конткатни лещи за нощно виждане. Сега можем да прибавим и говорителите към този списък. Учени от университета в Ексетър са използвали графен, за да създадат малък чип, комбиниращ говорител, усилвател и еквалайзер.

Вместо да използва физически вибрираща намотка или мембрана за изтласкване на въздуха и произвеждане на звук, като при традиционните говорители, новият метод рязко нагрява и охлажда графенов лист чрез електрически ток, което кара близконамиращия се въздух да се разширява и свива, създавайки звук. Липсата на механични компоненти, които физически да местят въздуха означава, че графеновата система може драматично да смали и изтъни говорителите.

Макар все още да е рано за графеновите говорители, има някои интригуващи възможности, които предлага тази технология: немеханичната система може един ден да доведе до появата на по-тънки от всякога говорители, а почти прозрачни, атомично тънки листи графен могат да бъдат интегрирани в екраните на смартфоните и също да служат за говорители.

Това не е първият път, когато виждаме графен да се използва по подобен начин – през 2013г учени предложиха материалът да се използва при разработването на по-малки слушалки.

Засега, екипът зад този проект разглежда потенциално приложение на графеновата технология в подобряването на неща като ултразвуковата диагностика, което не звучи толкова готино, като ултрамодерен говорител, тънък колкото лист хартия, но всяка нова технология все трябва да започне отнякъде.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]