ilan-mysk

Илон Мъск, изпълнителен директор на SpaceX и Tesla, финансира проект за създаването на интерфейс между мозък и компютър, наречен Neuralink. Компанията, която все още е в най-ранния си стадиий и няма публично присъствие, се концентрира върху създаването на устройства, които да се имплантират в човешкия мозък. Целта е да се стигне до работещ софтуер за хора и постигане на сериозен напредък в изкуствения интелект. Тези нововъведения биха могли да подобрят паметта или да позволят по-директна връзка с компютърни устройства.
Мъск загатва за съществуването на Neuralink няколко пъти през последните шест месеца. Наскоро той казва пред тълпа в Дубай: „С течение на времето вероятно ще видим по-близко свързване на биологичния интелект с дигиталния.“

Подобен интерфейс между мозък и компютър досега съществуваше само в научната фантастика. В медицината, електроди и други импланти се използват за облекчаване на ефектите от Паркинсон, епилепсия и други невродегенеративни заболявания. Малцина са обаче хората по света със сложни импланти в черепите, а пациентите с много семпли, стимулиращи устройства са едва десетки хиляди. Причината е, че е изключително опасно да се оперира човешкия мозък и само онези, при които няма друга алтернатива, се подлагат на такава операция.

Това не е спряло футуристите от Силиконовата долина да търсят развитие и реализиране на тези „фантастични“ идеи. Kernel, стартъп компания на Браян Джонсън, съосновател на Braintree, също се опитва да подобри човешкия мозък. С повече от $100 милиона от собствените му пари (предприемачът продаде Braintree на PayPal за $800 милиона през 2013г) – Kernel и растящият му екип от невроучени и софтуерни инженери работят по обръщането на ефекта на невродегенеративните заболявания и искат да направят човешкия мозък по-бърз, умен и свързан.

От Kernel открито признават, че са нужни години изследвания, за да получат по-добро разбиране за човешкия мозък и да измислят нови хирургически техники, софтуерни методи и импланти, които да превърнат интерфейса между мозък и компютър в реалност. Според The Wall Street Journal, компанията Neuralink е основана в Калифорния миналия юли, което подсказва, че Мъск вероятно ще следва подобен път като Джонсън и Kernel.

Трудностите в разработването на такива устройства са огромни. Учените казват, че имаме много ограничено разбиране за това как невроните в мозъка комуникират и методите ни за получаване на информация от тези неврони са все още в зародиша си. Има го и въпросът за хора, които доброволно да се съгласят да им бъдат поставени електронни устройства в главата.
Те обикновено са отворени към идеята само, ако имат сериозно заболяване и са изчерпали всички други варианти.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]