Акциите на GameStop скочиха във вторник, продължение на ралито, започнало след първия онлайн пост от „Roaring Kitty“ след три години затишие, но ентусиазмът изглежда охладя, тъй като акциите изядоха част от възхода си, за да приключат сесията.

Акциите на търговеца на видео игри завършиха деня с 60% печалба след като бяха удвоени в момент по-рано. Ралито в AMC избледня малко, като акциите приключиха сесията със 32% ръст. Операторът на киносалони видя акциите си да се увеличават с над 130% във върха си, а ралито дойде дори след като AMC събра около 250 милиона долара нов капитал през лудата търговия в понеделник.

Кой е Roaring Kitty?

Кийт Гил, известен също като Roaring Kitty – бивш финансов анализатор в Massachusetts Mutual Life Insurance. Познат е и под псевдонима DeepF––Value в Reddit, той привлече голям брой инвеститори на дребно, които подкрепяха един друг и подпомогнаха да се увеличи цената на акциите на GameStop между 2020 и 2021 година.

По време на „мемеакцията“ индивидуални инвеститори насочиха вниманието си към продавачите на късо и хедж фондовете, които бяха песимистично настроени за перспективите на GameStop и други компании. Това принуди мнозина от тях да покрият късите си позиции, което доведе до увеличаване на цената на акциите. Над 24% от всички акции на GameStop, налични за търговия, бяха предмет на къси позиции.

Късите продажби са стратегия, при която инвеститорите заемат акции на определена цена, очаквайки, че пазарната стойност ще падне под тази цена, когато дойде време да платят за заеманите акции.

GameStop преживя волатилност, като цената на акциите й скочи от около 3 до над 120 долара за период от три месеца през началото на 2021 година. Този инцидент предизвика известни ограничения на търговията от страна на посредници като Robinhood. Тези ограничения доведоха до съдебни процеси срещу Robinhood и Кийт Гил. Гил беше обвинен, че се представяше като начинаещ търговец, въпреки че е лицензиран професионалист.

Тази история породи интереса на Конгреса, който проведе изслушвания за практиките на посредниците и геймификацията на търговията с ценни книжа на дребно. Тя вдъхнови и филма „Луди пари“ (Dumb Money) от 2023 година.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]