Американската армия ще се опита да получи достъп до системата от сателити в ниска орбита Starlink на авио-космическата корпорация SpaceX. Припомняме, че тя се изгражда с цел да подсигури по-евтин и високоскоростен интернет достъп, който да обезпечи редица развиващи се региони на планетата с интернет.

Военните обаче иска да получи достъп до сателитите с друга цел – да разполагат с още една навигационна мрежа, която дори да бъде по-добра и по-сигурна от съществуващата глобална система за позициониране GPS.

Сигурна връзка

Идеята за такава нова и по-прецизна навигационна система е описана в ново проучване, направено от екип от инженери от Тексаския университет в Остин. Според него подобна система може да бъде десет пъти по-прецизна от GPS и съответно много по-малко уязвима на различни видове смущения.

Актуализация на софтуера

В случай, че от SpaceX се съгласят да предоставят достъп на американската армия, съществуващите сателити на Starlink ще могат да допринесат за създаването на новата навигационна система. Това обаче може да стане само след сериозна актуализация на техния софтуер.

Подобряване на GPS данните

Използването на сателитите на SpaceX би подобрило значително данните от съществуващото съзвездие американски военни спътници GPS. За сравнение – сателитите Starlink могат да комуникират със 100 мегабита в секунда, а GPS сателитите –  със 100 бита.

Припомняме, че мpeжaтa Ѕtаrlіnk имa зa цeл дa ocигypи достъп до интepнeт нaвcяĸъдe пo cвeтa, вĸлючитeлнo в тpyднoдocтъпни и cлaбoнaceлeни peгиoни. Koмпaниятa на милиардера Илън Мъск вече e изcтpeляла близо 600 спътника. Екипът на SpaceX планира да разположи в орбита около 11 хиляди спътника, за чието въвеждане в експлоатация ще са необходими около десет милиарда долара.

Всъщност първата космическа мисия на американската частна компания, свързана с националната сигурност, беше осъществена преди две години. През декември 2018 г. тя успешно изстреля ракета носител с американски военен сателит.

Илон Мъск от години се опитва да пробие на доходоносния пазар на изстрелванията на обекти в космоса за военни цели. Област, която традиционно е доминирана от компании като Локхийд Мартин и Боинг. Проектът Starlink обаче беше рекламиран като система с цивилни цели и възможното й превръщане в такава с военна употреба буди учудване.