След единадесет години, през които тя се беше наложила като абсолютен хит сред социалните игри, FarmVille „затваря вратите си“ за потребителите завинаги. Играта ще бъде официално изключена на 31 декември, обяви нейният разработчик Zynga в съобщение за медиите.

Въпреки че повечето от първоначалните й потребители вероятно не се сещат за FarmVille твърде често напоследък, играта все още продължава да привлича нови потребители. Това означава, че решението ще засегне много хора.

FarmVille беше сред първите най-популярни социални игри, които се появиха в резултат на отворената екосистема на Facebook и възможността за трети страни да създават външни приложения за тази социална мрежа. Заедно с MafiaWars и други подобни заглавия този проект направи Zynga абсолютен хегемон в първите години на налагане на социалните мрежии.

В пика на своето развитие софтуерната компания беше толкова силна, че дори си позволи да предложи оферта за придобиване на компанията Rovio, стояща зад гейм франчайза AngryBirds. Предложението обаче беше отхвърлено.

Играта представлява своеобразен симулатор на ферма, който позволява на играчите да работят заедно като съседи и да публикуват всичко, свързано в това, в своите профили във Facebook. Това включва всички възможни дейности по садене на различни зеленчуци, отглеждане на животни и други земеделски активности.

Сред непосредствените причини за прекратяването на проекта е това, че софтуерният гигант Adobe планира да спре да разпространява и актуализира Flash Player за уеб браузъри – технология, от която е заивсима играта.

Нейното падемие обаче започна много по-отдавна и е свързано с редица проблеми – от промените в политиката на Facebook, които доведоха до по-неефективно рекламиране на FarmVille и привличане на нови потребители, до появата на ново поколение кежуал игри, които промениха потребителските нагласи.

Покупките в приложението ще бъдат достъпни до 17 ноември, когато платежната система на играта ще бъде изключена. Все още не е ясно какво е бъдещето на много от другите сходни проекти на Zynga.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.