SSD (SSD) това е устройство за съхранение от ново поколение, използвано в компютрите. SSD заменят традиционните механични твърди дискове, чрез използване на флаш-базирана памет, която е значително по-бърза. По-старите технологии за съхранение на твърд диск работят по-бавно, което често прави компютъра по-бавен, отколкото трябва. SSD дисковете значително ускоряват компютрите поради ниското им време за достъп, четене и бързата пропускателна способност. Ето всичко, което трябва да знаете е:

Какво е твърд диск?

Десетилетия наред данните се съхраняват главно на механични твърди дискове. Тези традиционни твърди дискове (HDD) се базират най-вече на движещи се части, като глава за четене / запис, която върви напред-назад за събиране на данни. Това прави твърдите дискове най-вероятният компонент на компютърен хардуер.

Новите твърдотелни устройства работят напълно по различен начин. Те използват обикновен чип за памет, наречен флаш памет NAND, който няма движещи се части и времена за незабавен достъп.

Ранните експерименти с подобна на SSD технология започват през 50-те години на миналия век, а до 70-те и 80-те се използват в суперкомпютри от висок клас. Технологията обаче била изключително скъпа и капацитетът за съхранение бил малък (2MB-20MBs) в сравнение с нелепите 5-цифрени цени. SSD технологията се използва от време на време във военния и космическия сектор, но не би била използвана в потребителските устройства до 90-те години.

В началото на 90-те години хардуерните иновации доведоха до спад на цените на SSD. Въпреки това, продължителността и размерът били все още проблем: SSD имал продължителност около 10 години. Едва в края на 2000-те SSD дисковете ще започнат да стават по-надеждни и да осигуряват десетилетия непрекъснато използване при приемливи скорости на достъп.

Чиповете памет на SSD са сравними с паметта с произволен достъп (RAM). Вместо магнитна плоча файловете се записват в решетка от NAND флаш клетки . Всяка решетка (наричана още блокове) може да съхранява между 256 KB и 4MB. Контролерът на SSD има точния адрес на блоковете, така че когато компютърът ви поиска файл, той е (почти) моментално достъпен. Няма чакане глава за четене / писане, за да намери необходимата информация. Времето за достъп до SSD се измерва в наносекунди.

Така ерата на традиционните твърди дискове далеч не е приключила. Не се очаква доставките на SSD дискове да изпреварят HDD до 2021 г. Сред потребителите на Avast, по-голямата част от тях все още имат стари училища механични устройства.

За какво се използват твърдотелни устройства?

Внедряването на SSD започна в области с високоефективни технологии и в компютри на ентусиасти, където изключително ниските времена за достъп и високата пропускателна способност на дисковете оправдаха по-високата цена. От тогава са се превърнали в приета опция – или дори избор по подразбиране – в по-евтините мейнстрийтове и персонални компютри.

SSD дисковете имат специфични предимства в области като:

Бизнес: Фирмите, които работят с огромно количество данни (като среда за програмиране или анализ на данни), често разчитат на SSD дискове, тъй като времето за достъп и скоростта на прехвърляне на файлове са от решаващо значение.

Игра: Компютърните игри винаги са били близо до границите на съвременните изчислителни технологии, оправдавайки сравнително скъпото оборудване в полза на игровата производителност. Това особено важи при съхранението, тъй като съвременните блокбастър игри, които постоянно зареждат и записват файлове (например текстури, карти, нива, символи).

Мобилност: SSD дисковете имат ниски изисквания за мощност, като по този начин допринасят за по-добрия живот на батерията в лаптопи и таблети. SSD дисковете също са устойчиви на удар, което намалява шансовете за загуба на данни при отпадане на мобилни устройства.

Сървъри: Enterprise сървърите се нуждаят от SSD за бързо четене и запис, за да обслужват правилно своите клиентски компютри.

Какви са видовете SSD дискове

Когато пазарувате за SSD, ще срещнете редица различни термини като mSATA или PCIe. И така, какво означава всичко това?

За да прикачите SSD към вашата система, трябва да го свържете с помощта на специфичен интерфейс. Общите интерфейси са:

PCIe и NVMe SSD дискове: PCI Express (PCIe) обикновено се използва за свързване на графични карти, мрежови карти или други високоефективни периферни устройства. Този интерфейс ви осигурява висока честотна лента и ниска латентност, което го прави идеален, когато имате нужда от бърза комуникация между SSD и вашия CPU / RAM. SSD дисковете, които използват този тип връзка, са базирани на стандарта за енергонезависима памет Express (NVMe), който предлага по-висок входен изход за секунда (IOPS) и дори по-ниска латентност от SATA. NVMe може да се похвали с до 16 GB в секунда сурова пропускателна способност, която благодарение на множество паралелни канала работи до 4000 MB в секунда.

NVME SSD свързан, чрез PCIe интерфейс

mSATA III, SATA III, и традиционни и SSD : Serial Advanced Technology Attachment (SATA) е по-стар интерфейс, който е проектиран специално за съхранение, със скорости до 6 Gbit / сек или около 600 MB в секунда. SATA бавно се премахва от NVME, което е значително по-бързо. Въпреки това, по-старите компютри или лаптопи с твърд диск все още ще се възползват от надстройка до SSD-базиран SSD.

SSD дисковете се предлагат във всякакъв вид капацитет за съхранение, като се започне от около 32 GB и варира до 5 TB в потребителското пространство.

По време на краткотрайната ера на нетбуците известната серия Asus Eee PC използвала 1-4 GB SSD дискове за съхранение, от които частите на операционната система били с по-бърз достъп. Това била и първата основна употреба на SSD дискове. Оттам нататък ултрабуците и евентуално настолните компютри започнали да приемат SSD дискове. Общите размери днес са между 250 GB и 500 GB, което е достатъчно място за съхраняване на операционната система Windows, най-често срещаните програми и много лични файлове.

Получете най-добрата производителност от вашия SSD

Без значение колко пари харчат, твърдият диск е най-бавната част на всяка компютърна система. Дори SATA SSD с 600 MB е бавен в сравнение с други хардуерни компоненти, които може да са в състояние да прехвърлят 20-30 гигабайта в секунда.

В резултат на това по-бързият NVMe SSD вероятно е най-добрата инвестиция за нов компютър и страхотна надстройка за ускоряване на компютър или Mac.

В заключение:

SSD дисковете се нуждаят от поддръжка. Ако разполагате с оборудването, може също така да получите най-доброто представяне от него!

Първият ни съвет за ефективност е никога да не използваме традиционен инструмент за дефрагментиране на SSD; не се изисква и всъщност може да бъде вредно.

Вторият ни съвет е да използвате TRIM, за да гарантирате, че вашият SSD работи бързо. TRIM е команда, казва на вашия SSD кои блокове данни могат да бъдат изтрити след използването им, като по този начин подобрява производителността и удължава живота му.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]