Богатството на крипто милиардер е спаднало с впечатляващите 94 процента, поставяйки рекорд за най-много загубени пари за един ден.

Самуел Банкман-Фрид, известен също с инициалите си SBF, е американски предприемач и инвеститор. Той е основател и главен изпълнителен директор на FTX, борса за криптовалута, и FTX.US, нейния филиал в САЩ.

По-рано тази седмица Сам Банкман-Фрид, беше със състояние около 17 милиарда долара. След няколко меко казано особено тежки дни, той остана със „само“ 1 милиард долара миналия вторник.

Спадът на богатството му се дължи на потенциална продажба на компанията, която управлява от 2019 г, заради ликвидна криза.

Във вторник Bankman-Fried обяви, че FTX ще бъде продаден на конкурентна борса за криптовалута Binance. FTX страдаше от сериозна „ликвидна криза“, в допълнение към която спекулациите за състоянието на компанията доведоха до изтегляне на инвестиции от около 6 милиарда долара между уикенда и вторник.

Сделката за спасяване обаче не се осъществи, след като главният изпълнителен директор на Binance Changpeng „CZ“ Zhao (Чанпен Джао), каза че проблемите на платформата надхвърлят способностите на компанията.

След светкавичното разпространение на новината из социалните мрежи, FTT, криптовалутата на FTX регистрира сериозен спад на цената. Само за 24 часа актива отбеляза спад от близо 80%.

За съжаление сривът се отрази и на всички крипто валути, които изгубиха между 10-20, а някои и 30% от стойността си. Включително постра да и най-голямата криптовалута – Bitcoin, който изгуби 25%, но към момента на публикуване на тази статия, валутата вече се е възстановиал с 6-7%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.