През последните години телевизорите се развиват изключително динамично и водещите производители се надпреварват да внедряват нови и нови технологични концепции в тях. „Умни“ функционалности, Android приложения, ambient осветление, управление с глас или с жестове са само част от иновациите, с които потребителите вече свикнаха.

Този път обаче новината идва не от някой от големите играчи в този сектор на електрониката, а от една компания, която малцина свързват точно с телевизорите – Xiaomi. И става въпрос за наистина впечатляваща иновация, каквато не сме виждали в телевизор, предвиден за продажба в търговската мрежа.

Китайската компания вече показа своя потенциал при смартфоните, решенията за „интелигентен“ дом, електрическите тротинетки и редица други сектори. За да привлече вниманието към своите телевизори, тя току що анонсира първия по рода си прозрачен телевизор.

И като казваме прозрачен, имаме предвид точно това. Когато е изключен, дисплеят на модела Mi TV Lux OLED Transparent Edition на практика изчезва и вие можете да гледате през него. Още по-интересно е обаче, когато той се включи – телевизионното съдържание изглежда все едно се рее във въздуха – като своеобразна холограма. Това има и своите недостатъци, когато искаме да се потопим в съдържанието – например при интересен филм или футболен мач. В други случаи обаче може да създаде наистина магическа атмосфера.

Екранът е 55 инчов и е базиран на технология на LG, използвана в 55 инчовия дисплей 55EW5TF-A, създаден от корейския гигант. Още едно доказателство, че в сегмента на потребителската електроника в един продукт често има внедрени технологии на много други марки.

Телевизорът е създаден по повод десетгодишнината на Xiaomi, а цената му също е впечатляваща – около 50 000 юана или 7200 щ. долара. Ще бъде пуснат за продажба в Китай на 16 август. Не е ясно обаче дали ще се появи на други пазари по света.