Още е рано да се каже дали смартфоните със сгъваеми устройства ще се превърнат в новия хит на пазара, но със сигурност те са иновация, от която той имаше нужда. През последните години секторът отчита спад на продажбите на нови устройства и редом с други фактори, вината за това отчасти е и в липсата на концептуално нови идеи. Така че не е учудващо, че индустрията залага много на телефоните със сгъваеми дисплеи и анализаторите ще продължават да следят тези устройства с интерес.

Galaxy Fold на Samsung беше първият смартфон, който показа възможностите на този нов клас устройства и от южнокорейския гигант са решени да се наложат като лидери в този подсегмент.

Важно уточнение е, че макар мнозина да ги наричат първите сгъваеми телефони, технически това определение не е правилно. Сгъваеми модели има още от зората на мобилните устройства, много преди да се появят смартфоните. Мнозина си спомнят култови апарати като Alcatel One Touch 363 или Motorola Accompli 388, които бяха със сгъваем дизайн. Това, което отличава новите е, че те са със сгъваем екран. Технология, която е много по-трудна за създаване, но и предлага огромни нови възможности.

Новият Galaxy Z Fold 2 показва пълния потенциал на тази технология. Телефонът елиминира проблемите при своя предшественик, при който някои водещи технологични издания отчетоха проблеми при процеса на сгъване. В добавка Fold 2 включва редица нови функционалности, които правят сгъваемите дисплеи наистина интересна концепция.

Вижте Актуална цена за Днес за Samsung Z fold 2

Телефон и пълноценен таблет в едно

Моделът преминава за секунди от един клас устройство в друго, а добрата новина е, че редица приложения като Gmail или YouTube също са оптимизирани за това и лесно се прехвърлят от малък към голям екран в движение.

Хардуерни спецификации

По отношение на хардуера екипът на Samsung е свършил наистина фантастична работа. Устройството разполага с един от новите процесори Octa-core Snapdragon 865 Plus. Паметта варира между 12GB и 256GB, в зависимост от версията, което прави Fold 2 пълноценен компютър, способен да работи с всевъзможни мултимедийни и други ресурсоемки приложения.

Дизайн

Визията на Samsung Galaxy Z Fold 2 е фантастична, независимо дали е в разгърнато, или в сгънато състояние. Дори в междинно положение той изглежда изключително добре и целостта на двете половини на вътрешния екран не е нарушена, което позволява да се гледа съдържание на практика във всяко положение на модела.

Основният дисплей е 7.6 инчов Dynamic AMOLED 2X Infinity-O с резолюция 2,208 x 1,768, което означава съотношение от 5:4. Външният дисплей от своя страна е 6.2 инчов и за създаването му също е използвана Dynamic AMOLED технологията. Неговата резолюция е 2260 x 816, а съотношението на страните – 25:9.

Размерите на устройството в затворено положение са 159.2 x 68 x 16.8 мм., а в отворено – 159.2 x 128.2 x 6.9 мм. Тежестта му е 282 грама, което е впечатляващо за телефон със сгъваем екран.

Възможности за снимане

Камерите на модела също са на много високо ниво. Отзад Z Fold 2 разполага с една 12MP f/2.2 ултра – широкоъгълна камера, една 12MP f/1.8 широкоъгълна камера с Dual Pixel PDAF и OIS, както и една 12MP f/2.4 телефото камера с двукратен оптичен зуум. Предната камера на модела е 10 мегапикселова f/2.2.

Комуникационни възможности

Телефонът поддържа клетъчна връзка от пето поколение (5G) по двете технологии – mmWave и sub-6. Освен това той разполага и с модул за безжична връзка на близко разстояние по стандарта NFC (Near Field Communication).

Други спецификации

Въпреки наличието на два дисплея, батерията показва впечатляваща издръжливост. Тя е с капацитет 4,500 милиамперчаса. Galaxy Z Fold 2 се предлага с операционна система Android 10, към която е добавен потребителският интерфейс One UI 2.5.

Слаби страни

Към момента телефонът има някои проблеми с мултитаскинга, както и с преминаването на приложенията от затворено в отворено състояние. Но това е обяснимо, предвид колко нова е технологията все още. Samsung се опитва да създаде цяла нова екосистема около тези нови възможности на сгъваемите дисплеи, но за сега тази екосистема не е особено развита и тепърва ще следим кои разработчици на приложения ще добавят функционалности за нея.

И още нещо важно

Galaxy Z Fold 2 ще се предлага на препоръчителна цена от 2000 щ. долара, което може и да е оправдано предвид всички иновации и функционалности, интегрирани в него, но едва ли точно това е цената, която сте си представяли за новия ви телефон.

За по-малко пари човек може да си вземе доста добър лаптоп, а всъщност – и лека кола. Така че Galaxy Z Fold 2 може и да си струва парите, но за да разберем дали сгъваемите дисплеи наистина са бъдещето на смартфоните, трябва да видим по-достъпни модели с тази технология. Актуална цена в България може да видите тук:

Вижте Актуална цена за Днес за Samsung Z fold 2

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]