Вчера съдия във Вашингтон временно блокира заповедта на президента на САЩ Доналд Тръмп, забраняваща свалянето на китайското социално приложение за кратки видеа Tik Tok.

Изпълнителната заповед трябваше да влезе в сила от днес. Блокирането й означава, че приложението остава достъпно за нови тегления през платформите Android и iOS на територията на САЩ.

Отсрочката обаче е временна и ще трае, докато съдът определи законосъобразността на забраната на Тръмп и дали приложението наистина представлява риск за националната сигурност, както твърдят от Белия дом.

Китайското приложение за споделяне на кратки видеа Tik Tok е много популярно сред младежите и позволява заснемането и споделянето на кратки видеа. Според американското търговско министерство обаче Китайската комунистическа партия има намерението да използва приложението, за да застраши националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ.

Съдията, който блокира президентската заповед, се казва Карл Никълс и работи в съда от миналата година. С постановлението си той удовлетвори искането на китайската компания, но в същото време отказа да блокира други ограничения на американското министерство на търговията, които се очаква да влязат в сила на 12 ноември.

От своя страна китайската компания планира да продължи диалога си с правителството, отбелязвайки, че администрацията на Тръмп е одобрила сделката с Oracle и Walmart. „Радваме се, че съдът се съгласи с нашите правни аргументи и издаде заповед, възпрепятстваща прилагането на забраната за приложението TikTok. Ще продължим да защитаваме правата си в полза на нашата общност и служители.” – се казва в изявление на компанията.

Припомняме, че министерството на търговията в САЩ издаде първата си заповед за блокиране на свалянията на Tik Tok на 20 септември. Китайската компания обаче постигна предварителна сделка с Oracle за създаване на нова компания, наречена TikTok Global, която ще бъде базирана в САЩ. В резултат на това забраната беше отложена до полунощ на 27 септември.