Съдът блокира забраната на Тръмп за сваляне на приложението Tik Tok

Вчера съдия във Вашингтон временно блокира заповедта на президента на САЩ Доналд Тръмп, забраняваща свалянето на китайското социално приложение за кратки видеа Tik Tok.

Изпълнителната заповед трябваше да влезе в сила от днес. Блокирането й означава, че приложението остава достъпно за нови тегления през платформите Android и iOS на територията на САЩ.

Отсрочката обаче е временна и ще трае, докато съдът определи законосъобразността на забраната на Тръмп и дали приложението наистина представлява риск за националната сигурност, както твърдят от Белия дом.

Китайското приложение за споделяне на кратки видеа Tik Tok е много популярно сред младежите и позволява заснемането и споделянето на кратки видеа. Според американското търговско министерство обаче Китайската комунистическа партия има намерението да използва приложението, за да застраши националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ.

Съдията, който блокира президентската заповед, се казва Карл Никълс и работи в съда от миналата година. С постановлението си той удовлетвори искането на китайската компания, но в същото време отказа да блокира други ограничения на американското министерство на търговията, които се очаква да влязат в сила на 12 ноември.

От своя страна китайската компания планира да продължи диалога си с правителството, отбелязвайки, че администрацията на Тръмп е одобрила сделката с Oracle и Walmart. „Радваме се, че съдът се съгласи с нашите правни аргументи и издаде заповед, възпрепятстваща прилагането на забраната за приложението TikTok. Ще продължим да защитаваме правата си в полза на нашата общност и служители.” – се казва в изявление на компанията.

Припомняме, че министерството на търговията в САЩ издаде първата си заповед за блокиране на свалянията на Tik Tok на 20 септември. Китайската компания обаче постигна предварителна сделка с Oracle за създаване на нова компания, наречена TikTok Global, която ще бъде базирана в САЩ. В резултат на това забраната беше отложена до полунощ на 27 септември.

Абонирайте се за Нашия Канал в Youtube: