robot-ticha-na-dva-kraka

Вярно, изглежда малко странно, но този робот е много готин. Създаден от Института за човешко и машинно познание в Пенсакола, Флорида, той е способен да бяга и да балансира на два крака.

Нарича се Планарен елиптичен бегач (PER) и балансира не само с помощта на сензори или жироскопи, но и чрез движението на краката си, прилагайки различна сила на натиск, за да се задържи изправен. От института казват във видео, че това е „първият в света двукрак, тичащ робот, който балансира благодарение на стабилната си геометрия“.

„Ако кракът срещне съпротивление, той прилага повече сила, за да го преодолее. Освен това, роботът влага повече сила и в другия крак, за да коригира траекторията.“ – обясняват специалистите.

Роботът може да развие скорост от 19км/ч на бягаща пътека, но за момента не може да завива или да бяга извън стабилизиращите стъклени бариери. Въпреки това, фактът че не пада напред или назад, докато тича с висока скорост, е доста внушителен.

И преди сме виждали роботи с крака, предимно от Boston Dynamics. Изглежда има все по-голям интерес в създаването на такива машини.

„Роботите с крака ще са особено полезни на места, където е нужно човешко присъствие, но е твърде опасно, скъпо или недостъпно, за да изпратим човек.“ – обяснява Джери Прат от института, който оглавява екипа, създал робота. „Говорим например за опасна работа в атомни централи или изследване на чужди планети. Това обаче е доста тясна пазарна ниша.“

Ако не друго, то най-малкото, роботът изглежда страхотно.

Оцени този продукт
[гласа: 0 Оценка: 0]