Един от водещите хардуерни производители в света – Dell – ускорява значително работата на няколко от своите XPS лаптопи. Компанията съобщи, че ще добави към устройствата нови Intel процесори от единадесето поколение.

Обновените модели XPS 13 2-in-1, XPS 13, както и XPS 13 Developer Edition са първите преносими компютри на Dell, които ще получат и новия сертификат Evo на Intel. Това на практика означава, че те поддържат редица нови технологии като възможност за ускорено зареждане на батерията, могат да работят в продължение на цели девет часа с едно зареждане. Освен това наличието на Evo показва, че машините могат да бъдат включени от състояние на „сън“ само за няколко секунди.

И трите системи разполагат с Thunderbolt 4 портове и ъпгрейд на паметта от 3733MHz LPDDR4x, до 4267MHz. Освен това те поддържат до 32GB RAM памет.

Интересно е също, че обновените модели XPS 13 2-in-1 и XPS 13 поддържат и Intel Xe графика. Първият от тях вече има и HR камера, която поддържа Windows Hello, както и редица други услуги за дизайн.

Цените на новите подобрени машини започват от 1249 щ. долара, за XPS 13 2-in-1 и 999 щ. долара за XPS 13.

За разлика от тях Developer Edition, която е базирана на операционната система с отворен код Linux, ще се предлага с инсталирана дистрибуцията Ubuntu 20.04LTS. За тази система Dell са предивили максималният живот на батерията да е 19 часа. Тя ще разполага и с обновен InfinityEdge FHD+ дисплей. От американската компютърна компания обаче все още не са обявили каква ще е цената на този модел.

Очаква се и трите подобрени устройства да са достъпни на пазарите в САЩ и Канада от 30 септември. До седмици пък те предстои да бъдат пуснати в продажба и в редица държави в Европа и Азия. Все още не е ясно кога ще се появят в българската търговска мрежа. По-късно през тази година предстои Dell да пусне и XPS 13 модел с алуминиеви елементи на корпуса, както и арктическо бяло стъкло.