Той ще се намира в Лонг Айлънд, Ню Йорк

Започна работата по изграждането на нов ускорител на частици в Националната лаборатория на Брукхейвън към Министерството на енергетиката в Ъптън, Лонг Айлънд. Новото съоръжение ще формира гръбнака на проекта Electron-Ion Collider – мащабна инициатива, която има за цел научаване тайните на електроните и други частици. Това стана ясно по време на брифинт на Министерството на енергетиката в Ню Йорк, в присъствието на американския сенатор Чък Шумер.

Проектът Electron-Ion Collider ще се опита да проучи с много висока прецизност електроните и протоните, за да създаде изображения, показващи тяхната вътрешна структура. Длъжностни лица, включени в проекта, го описват като „скенер за атоми“.

Идеята е да се разгледат по-добре градивните елементи на редица явления във физиката на елементарните частици. Сред тях са например частиците глуони и кварки, както и силата, която свързва атомно ядро и заобикалящите го електрони, която се счита за една от най-мощните в природата и по-конкретно – е сред четирите фундаментални взаимодействия.

Финансирането на проекта ще бъде осигурено предимно от Департамента по енергетика на САЩ, който ще отдели общо 2,6 милиарда щ. долара за целта, а местните власти в Ню Йорк допълнително ще отпуснат към проекта 100 милиона щ. долара.

Надеждите са, че инвестициите ще се изплатят, ако изследователите успеят да постигнат най-важните поставени в изследването им цели.

При цялото внимание, което получава големият адронен ускорител на CERN, може да ви бъде простено, че не сте знаели, че Брукхейвън вече е домакин на едно подобно съоръжение и то с впечатляващ капацитет. Този ускорител обаче ще бъде пенсиониран през 2025 г., за да направи място за новото попълнение, което се очаква да започне работа около 2031 година.

Припомняме, че ускорителят на частици е машина, която използва мощни електромагнитни полета, за да задвижва заредени частици до много високи скорости и енергии и да ги сблъсква с огромна мощност. При този процес се получават нови частици, което може да даде на физиците отговори на важни научни въпроси.

Големите ускорители се използват за някои от най-важните изследвания във физиката на частиците. Най-големият ускорител, работещ в момента, е Големият адронен колайдер (LHC) близо до Женева, Швейцария, управляван от CERN.