Microsoft придоби гейм издателството Bethesda

Американският технологичен гигант Microsoft купи едно от най-популярните издателства на видео игри Bethesda. Срещу сумата от 7.5 млрд. долара софтуерната компания придоби не само ZeniMax Media, собственик на Bethesda, а и още няколко известни гейм студиа, които са част от нейната група.

Сред закупените дружества са Arkane Studios, MachineGames и най-вече придобилото легендарен статут студио за видеоигри id Software. Сочено за основоположник на съвременните игри от жанра FPS (First Person Shooter), то е ветеран в този сегмент с някои от най-популярните заглавия, сред които са поредиците Doom, Wolfenstein, Quake и много други.

Bethesda всъщност е създател на някои от най-разпознаваемите видео игри, сред които са Fallout, The Elder Scrolls и много други заглавия. С придобиването им Microsoft получава огромно портфолио от видеоигри, което го прави на практика лидер в гейм сегмента. Припомняме, че компанията вече притежава проекти като Minecraft, Flight Simulator и др., както и една от най-разпространените фамилии гейм конзоли – Xbox.

Именно с нейното развитие анализаторите свързват и покупката на Bethesda. Всички тези новозакупени игрови поредици, а не на последно място и множеството студия в придобитата група ще позволят на гиганта от Редмънд да подсили сериозно гейминг бизнеса си и да направи новото поколение Xbox приставки още по-популярно.

Покупката се осъществява само месец преди на пазара да излязат новите поколения игрални конзоли Xbox Series S и Xbox Series X, чиято продажба се очаква да започне на десети ноември. Припомняме, че компанията представи конзолите си от пета генерация съвсем наскоро. Очаква се те да влязат в директен сблъсък с PlayStation 5 – новото поколение приставки на доминиращия играч на пазара Sony, който също ги анонсира наскоро.

Двата бегемота на гейм пазара вече започнаха битката помежду си, обявявайки изключително атрактивни цени за новите си конзоли. Всичко това означава, че от тук нататък битката ще е на полето на самите игри. С новото придобиване Microsoft вероятно ще добави някои топ заглавия сред ексклузивните игри за новите Xbox. Същевременно компанията ще подсили и своите онлайн гейм услуги, които са новото поле за конкуренция в сектора.

Абонирайте се за Нашия Канал в Youtube: